Gyökerek és Szárnyak

Önismeret és kiteljesedés

A nők számára a szex kapcsolódás a női lét mélységeihez

2017. március 07. 16:57 - SzabóElvira

Barangolások a női szexualitás rejtelmeiben III.

Gina Ogden házasság- és szexuálterapeuta Nők, akik szeretik a szexet című könyvéről már többször írtam ezen a blogon, az olvasói mutatókat nézve nagy érdeklődéstől kísérve. Nem véletlenül: Ogden felrúgja az olyan, hagyományos kliséket, miszerint a szexi = magakelletés, a jó szex = nagy orgazmus stb. Ráadásul a női szexualitást – kiemelve a hálószobatitkok szűk közegéből – tágabb perspektívába helyezi, és rámutat, hogy a szexuális erőnek a női identitásban és a női lét mélységeinek megélésében is helye van.

A szex mint mélyről jövő, női energia

Gina Ogden szemléletmódjára alapvető hatást gyakorolt a szexuális forradalom, amelyet maga is megélt. Ez a tapasztalat inspirálta a női szexualitás mibenlétével kapcsolatos kutatásokra, majd az összegyűlt ismeret- és történethalmaz alapján a Nők, akik szeretik a szexet könyv megírására. A kötetben olyan nőkről olvashatunk, akik megtalálták az utat a saját szexualitásukhoz: a gyönyörhöz, az érzékiséghez, az eksztázishoz. Olyan nőkről, akik képesek voltak felszabadítani egy sajátos, mélyről jövő energiát, és ennek segítségével rendbe hozni a szexuális elakadásban fuldokló házasságukat, kilépni a kapcsolatfüggőség vergődéséből, az intimitás korábban ismeretlen mélységeit megtapasztalni, és így tovább. Ahhoz hasonló élményeket éltek át szex közben, amilyet ez a hölgy is: „Érintés. Könnyedség. A test muzsikája… A lényemet a világegyetemmel összekötő csodálatos energiák része.” Vagy ez a hölgy: „Az összes energiám megnyílt, és mozgásba lendült. Azt hiszem, mondhatjuk, hogy úgy éreztem magam, mint egy küszöbönálló földcsuszamlás.”

aphrodite_anadyomene_from_pompeii_cropped.jpg

A női minőségek fő megnyilvánulásának a gondoskodást, táplálást, „tyúkanyóságot” tekintjük már évszázadok óta. Ogden amellett érvel, hogy a szexuális energiák átélése és birtokbavétele a nőiség szintén fontos megélési módjait jelentik, hiszen a nők számára a szex és az orgazmus különleges kapukat nyit meg. Szemléletesebben, Gina Ogden egyik interjúalanyának szavaival: „A szex a legmélyebb részemhez vezető út. Ez a részem nyitott a döntésre, a lehetőségekre, bármilyen irányba képes elmozdulni. Számomra a szexualitáson keresztül rengeteg különböző dolog összetalálkozik. A feminizmus, Isten tisztelete, a kapcsolódás. Látom magamat, ahogy nemtelenül magamhoz ölelem az egész világegyetemet. Az ilyenkor megélt spiritualitás a teljességgel függ össze. Az elválasztottság pedig értelmét veszti.” (A témáról bővebben írok a női orgazmus négy dimenziójáról szóló cikkemben, ezen a linken.)

Lassú víz partot mos

Ogdennek természetesen meg kellett vívnia a maga harcait munkássága és könyve bemutatásakor – erről a kötet végén maga is beszámol. Az 1950-es évek Amerikájában a nők másodlagos szerepet töltöttek be az élet minden színterén, a társadalmi konvenciók értelmében azt várták tőlük, hogy szorítsák háttérbe érzelmeiket, igényeiket, vágyaikat (a szexuális forradalom többek között ezt kívánta megváltoztatni). Mi több, ha szexuális bántalmazás érte őket, „ők voltak érte felelősek”, övék volt a szégyen. Ez a típusú felfogás az azóta eltelt 5-6 évtizedben hol a megengedőbb, hol a merevebb irányba haladt, és Ogden munkásságának megítélése a széljárástól függően ingadozott. Ám ahogy a vízgyűrűk is koncentrikus körökben terjednek tova, úgy terjedtek egyre szélesebb körben az új szemléletmódok.

1200px-p_s_kr_yer_summer_evening_on_skagen_s_beach_anna_ancher_and_marie_kr_yer_walking_together_google_art_project.jpgP. S. Krøyer: Nyári este Skagen déli tengerpartján (Dánia, 19. sz. vége)

A nők önmagukra találása

Gina Ogden azzal, hogy más, a témával foglalkozó nőkkel együtt kimondta, a női szexualitás kérdésében nincs semmi elhallgatnivaló, pláne nincs rendben, hogy a női szexualitást hallgatás övezi konkrét és átvitt értelemben, lépésről lépésre új erőkkel vértezte fel nőtársait.

A nők egyrészt levetkőzhetik a gátoltságot, és birtokába juthatnak eddig elzárt erőforrásaiknak, amellyel életüket, környezetüket a maguk teljességében gazdagíthatják. Gina Ogden Clarissa Pinkola Estés jungiánus analitikust idézi: „A nőket hév hatja át. De nem a » Feküdj le velem, bébi! «  jellegű hév. Inkább egy föld alatti, változó lánggal, de folyamatosan égő tűzhöz hasonlít. Az innen kiáradó energiából táplálkozva cselekszik a nő aszerint, ahogyan megfelelőnek látja. A nők heve nem szexuális izgalmi állapot, hanem az érzékelés szintjén megélt intenzív tudatosság, amely ugyan magában foglalja szexualitásukat, de nem csak erre korlátozódik. ”

tree_sunset_beautifull.jpgMásrészt kitágíthatják a nőiséggel kapcsolatos sztereotípiákat:

Teljesen új az az elképzelés, hogy a szexet szerető nők komoly hatást gyakorolhatnak, mivel hagyományosan azt tanultuk meg, hogy nem a spirituális növekedéssel és a társadalmi szintű változásokkal, hanem a jól ismert sztereotípiákkal kapcsoljuk össze őket: rosszlányok, manipulátorok, nimfomániásak, függők, kurvák, túlságosan szeretik a szexet. Már maguk a szavak is becsmérlők, mintha valóságos istenkáromlások lennének. Azonban a szexet szerető nők nem rosszlányok, és nem is a karjuktól megfosztott szobrok [mint a milói Vénusz és a szamothrakei Niké]. …a könyvem szereplői és még sokan mások, egyelőre elmondatlan történetekkel, karakán, bátor, kezdeményező, szókimondó nők. Melegszívű, valódi, hús-vér nők, és még ha nem is minden szexuális együttlétük tökéletes, akkor is élvezni tudják a hálószobában és azon túl megjelenő élmények teljes spektrumát. […] Clarissa Pinkola Estés szavaival élve: »szemérmetlen istennők«, akik mélyről jövően, hangosan felnevetnek, és forróságot, jóllétet szülnek. Ezek a mélyről fakadó nevetések messzemenő következményekkel járnak. Az érzékelés e tudatosságától vezérelve »a nők úgy cselekszenek, ahogy jónak látják«.
[…] Elmondhatjuk történeteinket. Elismerhetjük az energiát, amelyet magunkkal vihetünk a hálószoba falain kívülre is. Bátoríthatjuk egymást, határokat szabhatunk, megtanulhatunk bízni, és szeretetteljes módon közelíthetünk a másikhoz. Terjeszthetjük a hírt, hogy a szégyen nem a mi problémánk. Megváltoztathatjuk a szabályalkotókra vonatkozó szabályokat.”

Nőiség és egyéniség

Az energia, amelynek a nők szexualitásuk megélésén keresztül birtokába juthatnak, olyan létérzés, amely egész életüket áthatja: fejlődik az autonómiájuk („úgy cselekszenek, ahogy jónak látják”), komplexusok nélkül kötődhetnek, továbbá magabiztosabban bontakoztathatják ki a képességeiket. Hiszen emlékezzünk, mit ír Abraham Maslow: „nemcsak arról van szó, hogy az ember megvalósítja a benne mint az emberi faj egyik egyedében szunnyadó lehetőségeket, hanem azt is, hogy kibontakoztatja a saját, csak benne szunnyadó lehetőségeket.” A szexuális energiájuk megélésén keresztül a nők muníciót kapnak az önkiteljesítő élethez is.

Kapcsolódó cikkek:
Barangolások a női szexualitás rejtelmeiben I. – Szex és New York, szex és nőideál
Barangolások a női szexualitás rejtelmeiben II. – A női orgazmus 4 dimenziója

Továbbá:
A létezés nőies és férfias árnyalatai – Női minőségek, férfi minőségek

A cikkben szereplő idézetek Gina Ogden: Nők, akik szeretik a szexet című kötetéből származnak (Ursus Libris, Budapest, 2008).

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyokerekesszarnyak.blog.hu/api/trackback/id/tr368268708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerető Lettem 2016.01.24. 12:26:43

Kedves Elvira! Főleg az utolsó bekezdés, amit nagyon köszönök! 30 évesen, többszörös gyerekkori erőszakkal a hátam mögött, teljes szexmentes élet után vezetett bele valaki a szexualitásba. "A szexuális energiájuk megélésén keresztül a nők muníciót kapnak az önkiteljesítő élethez is." Azért érzem magam különösen jó példának erre, mert a munkám eredménye konkrétan, számokban mérhető.

SzabóElvira 2016.01.24. 12:30:51

@Szerető Lettem: Örülök, hogy a szavaimmal visszatükrözhettem valamit, amit megéltél. Ez is jelzi, mennyire fontos ezekről a dolgokról beszélni, hiszen a szexualitásban való kiteljesedés fontos, közös élmény minden nő számára. Köszönöm a megerősítést, hogy van értelme annak, amit a blogon képviselek!
süti beállítások módosítása