Gyökerek és Szárnyak

Önismeret és kiteljesedés

Barangolások a női szexualitás rejtelmeiben

2015. július 13. 15:44 - SzabóElvira

Szex és New York, szex és nőideál

Nemrég a kezembe akadt Gina Ogden Nők, akik szeretik a szexet című könyve. Ahogy lapozgattam, bele-beleolvastam, ismerkedtem a könyvben megszólaló nők történeteivel, belém hasított a felismerés, mennyire abszurd képet festenek a médiából, a tévésorozatokból, a magazincímlapokról érkező üzenetek arról, milyen egy dögös és csábító nő... S a csábítás még hagyján, de arra döbbentem rá, hogy Ogden könyve a megszokottól egészen eltérő szemszögből mutatja be, milyen egy lélegzetelakasztó, önfeledt szeretkezés.

Vegyünk egy igazi klasszikust, a Szex és New York sorozatot. A kedves – nőnemű – Olvasó tegye szívére a kezét: legalább egy epizódot, de minimum tíz percet biztos látott belőle, vagy hagyta magát elcincálni valamelyik, a sorozatból készült mozifilmre. Ha másért nem, azért, hogy tudja, miről van szó, amikor a barátnők a sorozat új fejleményeit boncolgatják. Talán emlékszünk a sorozat Samanthájára, aki, nos... kész biológiai csoda, szinte gombnyomásra hevül a szexre. Meglát egy szépen kidolgozott férfitestet, és bárhol, bármikor, bárhogy...

Anno nem akadtam fenn Samanthán. Bevallom őszintén, jobban érdekelt a Szex és New York-os csajok toalettje, mint az, hogyan élik meg, vezetik le a libidójukat. De Gina Ogden rádöbbentett, hogy Samantha az egyik legabszurdabb karaktere a filmtörténetnek.

szex_es_new_york_hatterkepek_02-800x600.jpg

 

Kikapós nők – zavaros érzelmek

Mert Samantha Jones – a sorozat szerint – élvezi, hogy virágról virágra repül. Sőt, mintha a lelki egyensúlyát tartaná rendben azzal, hogy úgy falja a férfiakat, mint más a meggyes pitét. S hogy néz ki mindez a valóságban? Gina Ogden interjúalanyai közt egy Rosa nevű hölgyet is találunk, aki fiatalkorában Samantha kiköpött mása volt. A beszélgetés idejére már megszelídült, de úgy emlékszik vissza korábbi énjére, mint a „Káosz Királynőjére”, aki fűvel-fával lefeküdt, szinte minden szembejövő férfiban potenciális szexpartnert látott, akivel az egyesülés pillanatában csillapíthatja a kínzó elhagyatottságot.

Mert Rosa – szenvedett. Szenvedett és belső éhség mardosta, azért töltötte napjait „kóbor macskaként, vadászattal”, hogy akadjon valaki, akivel elűzheti a magány és otthontalanság érzését. Úgy érezte, semmivé foszlik, ha nincs mellette valaki, miközben rövidesen el is felejtette a sok átutazó nevét és arcát. Minden férfi egy volt: bárki, akihez közel kerülhetett, és ettől érezhette, hogy él. Eközben pedig megvetette magát, hisz olcsó portéka, akihez mindenki hozzáfér.

A Szex és New York Samanthája pontosan ezt az életstílust propagálja... Azt hirdeti, hogy a telhetetlen férfifalás a női szabadság netovábbja. Persze a sorozat sikere aligha az árnyalt lélekábrázolásnak volt köszönhető... ha belegondolunk, Samantha Jones személyiségének fele lényegében lemaradt. Merthogy a való élet Samanthái előbb-utóbb kiégnek, kiüresednek, végül terápiába járnak kapcsolati zavarok vagy szexfüggőség miatt.

see-you-next-1434764-1918x1444.jpg

Az alkalmi kapcsolatok vége és a bizalom kezdete

De mi lett a Gina Ogden-könyvből megismert Rosával? Ha az ember nem a számára megfelelő módon éli az életét, – szerencsére – előbb-utóbb megállásra készteti egy betegség. Ez történt a Káosz Királynőjével is, akit egy súlyos influenza levert a lábáról, és arra kényszerített, hogy átgondolja az életét, és felhagyjon a futószalagszexszel.

Rosa listát írt arról, milyen kapcsolatokat ápol, és milyen kapcsolatokat nélkülöz. A hiányzó kapcsolatok rovatba olyanok kerültek, amelyek kötődést és pozitív érzelmeket hoznak az ember életébe, például a barátok. Megfogalmazta, hogy az intimitás hiányától szenved. Tudta, hogy a szexbe menekülés vágyának ellenállva, kitartóan, az akaraterejére támaszkodva át kell alakítania a szociális környezetét: kimetszeni belőle azokat, akiket csak azért keresett, hogy meglegyen a napi ölelésadag, hogy a helyükre behívhasson tartalmas és támogató ismeretségeket. Mint a kedves Olvasók sejtik, a történet happy enddel végződik: ahogy a futó kalandok távoztak, a nagy Ő is megérkezett a hősnő életébe.

A női szexualitás ezer arca

Hogy milyen az igazi, lélegzetszaporázó szex? Hát nem az a – kétségbeesett – kufircolás, amit Samantha csinál a Szex és New Yorkban, az tuti. Gina Ogden, a szexet szerető nők megkérdezője ezer metaforát, hasonlatot és költői fordulatot idéz, amivel a hölgyek leírták az élményeiket: 

nszex.jpg„... egy szavakkal leírhatatlan, átalakító erejű élményt jelent, amelynek aurája a jövőbe nyúlik, hogy új gondolati mintákat, egyértelműen új barázdákat hozzon létre az agyunkban."

„Érintés. Könnyedség. A test muzsikája... A lényemet a világegyetemmel összekötő csodálatos energiák része.”

„Az összes energiám megnyílt, és mozgásba lendült. Azt hiszem, mondhatjuk, hogy úgy éreztem magam, mint egy küszöbönálló földcsuszamlás.”

„Olyan, mintha az érzékelés egy újabb szintje lenne, ahol kitágítom az elviselhetőség határát, és még többért könyörgök.”

„A szex a legmélyebb részemhez vezető út. Ez a részem nyitott a döntésre, a lehetőségekre, bármilyen irányba képes elmozdulni. Számomra a szexualitáson keresztül rengeteg különböző dolog összetalálkozik. A feminizmus, Isten tisztelete, a kapcsolódás. Látom magamat, ahogy nemtelenül magamhoz ölelem az egész világegyetemet. Az ilyenkor megélt spiritualitás a teljességgel függ össze. Az elválasztottság pedig értelmét veszti.”

 

Gina Ogden: Nők, akik szeretik a szexet

Mindennapi nők elbeszélései a gyönyörhöz, intimitáshoz és eksztázishoz vezető útjaikról

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyokerekesszarnyak.blog.hu/api/trackback/id/tr277603950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása